| Strand | Vízminőség | Időjárás  | Árak-kedvezmények | Házirend | Büfé | Képek |

Vízminőségi adatok

Alábbaikaban közöljük az arra akreditált vizsgáló szerv mérései alapján a tó laboratóriumi paramétereit, és minősítését. A mérések pillanatnyi állapotot rögzítenek. Különféle okai lehetnek annak, hogy egyetlen mérés kedvezőtlen eredményt mutat. 
    Alábbi táblázatból láthatók az eddigi mérések eredményei. Az is látható, hogy egyszeri mérés alkalmával a tó vízminősége egyetlen paraméterben (Coliformszám) átmenetileg nem teljesítette az normákat, de mind előtte, mind utána, mind a jelenlegi pillanatban a vízminőség az előirásos szennyezésmértékeken belül marad, és ezek alapján a szakemberek kiválónak minősítették. Tekintve, hogy egy mérés alkalmával mért rossz adat nem ismétlődött, igy nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a hatályos előírások szerint a Bánki tó vízminősege ebben az évben megfelelt a fürdési feltételeknek.
     A 78/2008. (IV.3.) Kormányrendeletet rendelkezik a vízminőség mérések és minősítések rendszerréről. A víz minősítése 3 év alapján történhet, amit az ÁNTSZ honlapján lehet nyomon követni. A következő linket is érdemes felkeresni.

http://oki.wesper.hu »

Különösen figyelemreméltó az utóbbi mérések eredménye, ahol viszont több mérés alapján minden olvasó számára megítélhető a tó vízminősége.
     A bánki-tó természetes fürdővíz mikrobiológiai vizsgálat eredménye:

2017 évi adatok

Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2017.
06.01.
2017.
07.03.
2017
08.02.
2017
09.04,
2017
Enterococcus faecalis    /100 ml 500 10 000 < 15 15 < 15 < 15  
Escherichia coli     /100 ml 100 2 000 144 15 30 30.
.
.
 Helyszíni szemle adataix 2017.
06.01.
2017.
07.03.
2017
08.02.
2017
09,04,
2017
Darabos szennyeződés: nincs nincs. nincs nincs  
Makrofiton:  nincs nincs nincs nincs
.
Szín:
megfelelő
megfelelő
megfelelő
megfelelő
 
Átlátszóság:
megfelelő
megfelelő
megfelelő
megfelelő
 
Cianobaktérium kockázat
nincs
 nincs
nincs
nincs
.
Szokatlan változás
nincs
 nincs
.nincs
 nincs
.
.
Az adatokat az elvégzett méréseknek megfelelően frissítjük, és amint az újabb eredmény rendelkezésünkre áll ezen a honlapon megjelentetjük.

A Bánki Tóban csak a strand terülén engedélyezett a fürdés! A többi helyen tilos és veszélyes. Itt is felhívjuk a strandolást kedvelők figyelmét, hogy az egészségügyi szempontoknak megfelelő vízminőséget csak a strand területén tudjuk garantálni. A tó elég nagy ahhoz, hogy más részein helyi szennyeződések miatt az egészségügyi határértéknél magasabb jellemzők előforduljanak. Pl. víziszínpad környéke, horgászstégek, stb. Erre legyenek figyelemmel a strandolási helyszín megválasztásakor.


Archívum, az előző évek mérési adatai

2016 évi adatok

Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2016.
05.09
2016.
06.09
2016
07.04
2016
08.01
2016
08.29
Enterococcus faecalis    /100 ml 500 10 000 < 15 <15 <15 15
15
Escherichia coli     /100 ml 100 2 000 < 30 30 <15 15.
.61
.
 Helyszíni szemle adataix 2016.
05.09
2016.
06.09
2016
07.04
2016
08.01
2016
08.29
Darabos szennyeződés: nincs nincs. nincs. nincs
nincs
Makrofiton:  nincs nincs nincs nincs
.nincs
Szín:
megfelelő
megfelelő
megfelelő
megfelelő
megfelelő
Átlátszóság:
megfelelő
megfelelő
.megfelelő
.megfelelő
megfelelő
Cianobaktérium kockázat
nincs
nincs
.nincs
nincs.
.nincs
Szokatlan változás
nincs
nincs
.nincs
nincs
.nincs
.
2015 évi adatok
Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2015.
05.11
2015.
06.08
2015
07.06
2015
08.03
2015
09.01
Enterococcus faecalis
/100 ml
500 10 000 < 40 < 15 < 15 < 15
197
Escherichia coli
/100 ml
100 2 000 < 40 < 15 < 15 .< 15
30-
.
 Helyszíni szemle adataix 2015.
05.11
2015.
06.08
2015
07.06
2015
08.03
2015
.
Darabos szennyeződés: nincs nincs nincs nincs
.
Makrofiton:  nincs nincs nincs nincs
.
Szín:
megfelelő
megfelelő
megfelelő
megfelelő
.
Átlátszóság: . .
megfelelő
megfelelő
.
Cianobaktérium kockázat
nincs
nincs
nincs
nincs
.
Szokatlan változás
nincs
nincs
nincs
nincs
.
.


2014 évi adatok
Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2014.
05.28
2014.
06.18
2014
07.09
2014
07.30
2014
08.21
Enterococcus faecalis
/100 ml
500 10 000 < 40 < 40 40 80
40
Escherichia coli
/100 ml
100 2 000 < 40 < 40 < 40 < 40-.
-40


2013 évi adatok
Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2013.
05.10
2013.
06.07
2013
07.11
2013
.
2013
.
Enterococcus faecalis
/100 ml
500 10 000 < 40 < 40 < 40 .
-
Escherichia coli
/100 ml
100 2 000 40 80 80 -.
-

2012 évi adatok

Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2012.
05.10
2012.
06.15
2012
07.23
2012
.
2012
.
Enterococcus faecalis
/100 ml
500 10 000 < 40 80 40 .
-
Escherichia coli
/100 ml
100 2 000 < 40 <400 <40 -.
-

2011 évi adatok

Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2011.
05.05
2011.
06.01
2011
07.05
2011
08.02
2011
09.xx
Enterococcus faecalis
/100 ml
500 10 000 < 40 < 40 < 40 < 40
-
Escherichia coli
/100 ml
100 2 000 < 40 < 40 < 40 -< 40
-
Víz minősége
Értékelés a 78/2008. (IV.3.)
Korm.rendelet alapján
. . Kiváló Kiváló Kiváló- - -

2010 évi adatok

Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2010.
05.12
2010.
06.02
2010
07.08
2010
08.5
2010
09.
Enterococcus faecalis
/100 ml
500 10 000 10 0 2- <10
-
Escherichia coli
/100 ml
100 2 000 10 2 7- <10
-
Víz minősége
Értékelés a 78/2008. (IV.3.)
Korm.rendelet alapján
. . Kiváló Kiváló Kiváló Kiváló -

2009 évi adatok

Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2009.
05.05
2009.
06.02
2009
07.01
2009
08.5
2009
09
Enterococcus faecalis
/100 ml
500 10 000 7 < 10 20- 10
-
Escherichia coli
/100 ml
100 2 000 194 < 10 60- 50
-
Víz minősége
Értékelés a 78/2008. (IV.3.)
Korm.rendelet alapján
. . Kiváló Kiváló Kiváló Kiváló -

2008 évi adatok

Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2008.
05.06
2008
05.27
2008
06.17
2008
07.09
Coliformszám
/100 ml
500 10 000 600 - -- --
Escherichia coli
/100 ml
100 2 000 <15 15 <15- 30
Fekális enterococcus
/100 ml
100 300 <15 197 <15 4179
Víz minősége . . Kiváló
fürdés-
re al-
kalmas
Kiváló
fürdés-
re al-
kalmas
Kiváló
fürdés-
re al-
kalmas-
Megfelelő
fürdésre
alkalmas

2007 évi adatok

Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2007.
05.16
2007.
06.04
2007.
06.12
2007
07.03.
2007
07.23
2007
08.06.
2007
08.29.
Coliformszám
/100 ml
500 10 000 1200 600 800- 400-
430
400-
-450
Escherichia coli
/100 ml
100 2 000 90 100- 250- 20
30
-40.
3
Fekális enterococcus
/100 ml
100 300 50 45 30 70
-40
-0
0
Víz minősége . . Megfelelő
fürdésre
alkalmas
Megfelelő
fürdésre
alkalmas
Megfelelő
fürdésre
alkalmas-
Kiváló
fürdés-
re al-
kalmas-
Kiváló
fürdés-
re al-
kalmas-.
Kiváló
fürdés-
re al-
kalmas-
Kiváló
fürdés-
re al-
kalmas-

2006 évi adatok

Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2006.
05.10
2006.
05.25
2006.
06.12.
2006
06,27.
2006
07.13
2006
07.26.
2006
08.17.
Coliformszám
/100 ml
500 10 000 7000 60 <10 200
160
220
250.
Escherichia coli
/100 ml
100 2 000 30 0 <10 <10.
<10
<10.
80
Fekális enterococcus
/100 ml
100 300 10 15 <10 10
230
10
40
Víz minősége . . Megfelelő
fürdésre
alkalmas
Megfelelő
fürdésre
alkalmas
Kiváló
fürdés-
re al-
kalmas
Kiváló
fürdés-
re al-
kalmas
Kiváló
fürdés-
re al-
kalmas.
Kiváló
fürdés-
re al-
kalmas.
Kiváló
fürdés-
re al-
kalmas.

2005 évi adatok

Mikrobiológiai jellemzők Határérték Mintavétel ideje
 x ajánlott meg-
felelő
2005.
05.17
2005.
06.02
2005.
06.13
2005.
06.27
2005
07.12
2005
07.27
2005
08.08
Coliformszám/100 ml 500 10 000 10 30 000 0 30
40
250
120
Escherichia coli/100 ml 100 2 000 0 200 0 5
0
20
0
Fekális enterococcus/10 ml 100 300 8 40 8 32
80
30
0
Víz minősége . . kiváló nem 
megfelelő
kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló