blokk címe

blokk tartalma

Hirdetmények

Koronavírus - betartandó óvintézkedések

Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, és/vagy tisztítsa meg alkoholos kézfertőtlenítővel!

 • hazaérkezés után
 • ételkészítés előtt és közben
 • étkezés előtt
 • WC használatot követően
 • tüsszentés, köhögés, orrfújás után
 • beteggel érintkezés előtt és után
 • állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után
 • szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljon, ha elkerülhetetlen, csak kézmosást követően!

Minden alkalommal, amikor csak lehetőség van vízre és szappanra, mosson kezet. 

Minden kapcsolót, liftgombot, kilincset le kell óránként törölni fertőtlenítőszerrel. Lehetőleg sprayvel, amiben fertőtlenítőszer van - befújni és 3 percig hagyni (vagy klór hideg vízben - meleg víz megbontja a hatóanyagát, vagy alkohol ami minimum 75%os - Tajvaniak szerint nem elég a 70%-os sem). Van ahol a 30 percet alkalmazzák. 

Nem szabad ronggyal törölni mert az piszkos. Tiszta törlőpapírral törölni vagy egyszer használatos kendővel. Vagy csak hagyni hogy száradjon meg.

 

Szellőztessen rendszeresen!

Óránkénti 3 szellőztetés a koronavírus-fertőzés esélyét csökkenti (ha 20 percenként szellőztettek, óránkénti 3 szellőztetés felér az oltás 65%-ával. (Kínában amikor tesztelnek, állandóan szellőztetnek. Olaszországban fogorvosi rendelőkben nyitott ablakoknál kezelik a pacienseket).

Ne osszák meg a telefonjaikat és íróeszközeiket. Mossanak kezet miután a mosdóba mentek, akkor is mossanak kezet ha csak fésülködnek. A kézi fertőtlenítők ugyanis csak a vírusok, baktériumok 60%at ölik meg. 

A víz szappannal csak lemossa a vírust. Az alkohol és a klór megsérti a vírus tokját, ezáltal megöli a vírust, de nem biztos hogy 100%-osan, mert ideálisan hosszabb ideig, akár 3 percig kéne hogy alkoholos folyadékba merítsük a kezünket hogy biztosan megölje a vírust. Tehát a gyakori kézmosás a legjobb.

Otthonában tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)!

Amíg járvány van, a padlót és minden mosható felületet naponta kétszer fertőtlenítővel érdemes lemosni. Két felmosás után nem találtak vírusmintát karanténos helyen Szingapúrban. 15 mintából mindegyik koronavírus-mentes volt, még olyan szobákban is ahol a személyek súlyosabb tüneteket produkáltak.

A klór csak úgy hat ha hideg vízbe tesszük, a meleg víz reagál a klórral és nem hat rendesen, nem öli meg a koronavírust.

Ne tárgyaljanak asztalnál. Lehetőleg csak online vagy Skype-on.

Ne üdvözöljék egymást kézfogással (egyéb köszönési verziók javasoltak – pl. „namasté”).

Kerülje a nagy tömeget, zárt légterű helyiségeket!

Kerülje az érintkezés betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakterális fertőzés, egyéb)! Gondolja meg jól, kell-e orvoshoz mennie

Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben erre nincs lehetősége, ne kezébe köhögjön illetve tüsszentsen, hanem behajlított kar könyökhajlatába!

Amennyiben Ön beteg, tartson távolságot másoktól!

 • tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől
 • lehetőleg használjon külön WC-t és mosdót
 • használjon külön étkészletet
 • használjon külön törülközőt

Használjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak (köhögés, tüsszentés), ezzel védje a környezetében lévőket! Lehetőleg maszkban érkezzen az orvosi rendelőbe is, ha szükséges orvoshoz mennie.

Viseljen maszkot lehetőleg akkor is, ha emberek közé kényszerül: orvosi várótermek, bevásárlóközpontok, boltok. Ezzel Önmagát védi!

 

MUNKAHELYEK:

Kérje meg az embereket a cégnél, hogy tartsanak távolságot egymás között: 1 méter, de legjobb 4,5 méter (ugyanis 4 és fél méterre is volt fertőzés buszon Kínában. Olaszországban 2 méter távolságot tartanak az emberek egymás között amikor sorban állnak.

Ha valaki megbetegszik a cégnél, kötelezően karanténba kell menjen - vagy otthon vagy kórházba.

Minden alkalmazottat kérjenek meg hogy írják le a napi programjukat. Ez azért fontos, hogy később tudják utánkövetni hogy a koronavírusos személy kivel lépett kapcsolatba és kit kell majd karanténba küldeni és kit esetleg nem szükséges.

Legyen alternatívájuk, ha a vezető/menedzser/főnök beteg lesz.

Tegye a cég egyértelművé hogy ha megbetegszenek az alkalmazottak, akkor is fizetve lesznek, így az alkalmazottak nagyobb valószínűséggel szólnak ha a betegség gyanúja felüti a fejét.

Munkahelyeken érdemes az embereket 2-3 részletben behívni ha van rá lehetőség. Romániában 8.00-9.00-10.00 - három időpontban mennek be a emberek dolgozni, hogy a közösen együtt töltött órákat és ezáltal a fertőzés veszélyét csökkentsék.

Legutolsó kutatások (USA) kimutatták, hogy a vírus a levegőben 3 óráig lehet jelen és fertőzőképes. Ez a típusú fennmaradása a levegőben az első igazolt történet. Tehát nagyobb tömegek esetén érdemes 3 óráig elkerülni a termet. Azt is kimutatták, hogy tárgyakon 3 napig életképes (műanyag, szövet, üveg). Üvegen van ahol 4 napról is írtak – így a legveszélyesebbek: telefon, tükrök stb. 

Amikor csak lehet dolgozzanak otthonról.

Fenti információk kutatásokból, hivatalos holnapokról, és Kínában és Olaszországban, karanténba helyezett személyektől összegyűjtött protokollokból származnak.

További hirdetmények

A kormányablak nyitvatartása módosul

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányablak nyitvatartása 2020. július 6-tól módosul.

Tájékoztatás helyi védelem alá helyezés iránti eljárás megindításáról

Bánk Község Önkormányzatának képviselő-testülete helyi védelem alá helyezési eljárást indított az Önkormányzat tulajdonában álló, Bánk, Petőfi út 27. szám alatti, 168 helyrajzi számú népi lakóház vonatkozásában.

Korlátozások után nyitás - polgármesteri tájékoztató (videó)

Információk a koronavírus-járványhelyzet miatti korlátozások enyhítését követő időszakról, teendőkről.

Megfigyelési zárlat Bánk Község sertésállományaira

Bánk község valamennyi sertésállományára afrikai sertéspestis (ASP) előfordulásának vaddisznóban történt megállapítása miatti megfigyelési zárlat (hatósági megfigyelés) elrendelése.
helykitolto kép

Afrikai sertéspestis miatt fertőzött terület kijelölése és egyéb intézkedések elrendelése

A megyében a fertőzötté nyilvánított terület határán vaddisznóban megállapított afrikai sertéspestis betegség másodlagos előfordulása miatt az 1. számú mellékletben felsorolt vadászatra jogosult teljes terület vaddisznókban előforduló afrikai sertéspestissel fertőzött területnek minősül.
helykitolto kép

Interreg Szlovákia-Magyarország pályázathoz kapcsolódó befejezett fejlesztések

2020. április 30-án befejeződtek azok a fejlesztések, amelyek az Interreg Szlovákia-Magyarország (Fenntartható és virtuális turizmusfejlesztés a Nógrád-Hont határmenti régióban) elnevezésű pályázat megvalósításához kapcsolódnak. Hosszú út, sok munka, nehéz döntések állnak mögöttünk. Célunk az volt, hogy Bánk turisztikai kínálatát, infrastruktúráját az adott pillanatban rendelkezésre álló lehetőségeink és erőforrásaink felhasználásával korszerűbbé, modernebbé, a XXI. század turistája számára ...

Taps a névtelen hősökért

Sok országban, ahol a koronavírus járvány megbénította az életet – Magyarországon is –tapssal köszönik meg az emberek az egészségügyi dolgozók helytállását és kitartását. Megérdemlik! Ahogy megérdemlik a bolti eladók, az önkormányzati dolgozók, és mindenki, aki a települések infrastruktúrájának fenntartásáért, az élet alapvető feltételeinek biztosításáért dolgozik akkor, amikor mindenki más otthon maradni kényszerül. Ők nem tehetik meg. Egy gondolat erejéig én most azokról az ...

Hétvégi lezárások (április 18-19.) a koronavírus járvány miatt

Magyarország Kormánya megadta a felhatalmazást az önkormányzatok számára, hogy hétvégén saját településükön szigorítsák a kijárási korlátozásokat. Bánk önkormányzata ezért úgy döntött, hogy hétvégenként – amikor a jogszabályi környezet megengedi – lezárjuk a faluban azokat a területeket, amelyek nagyobb tömegeket vonzanak: a parkolókat, a tóparti sétányt, a strand területét. Ezek a területek szombaton 13.00 és 19.00 óra, valamint vasárnap 10.00 és 19.00 óra között nem használhatók.

Polgármesteri tájékoztató - Húsvéti ünnepek után (videó)

Polgármesteri tájékoztató a koronavírus járvány miatt létrehozott korlátozásokkal kapcsolatban

Húsvéti lezárások Bánkon a koronavírus járvány miatt

A kormány tegnapi döntése, és az éjszaka kihirdetett rendelete alapján a polgármesterek speciális lehetőséget kaptak arra, hogy a húsvéti ünnepek alatt a kijárási korlátozások szabályaitól eltérő, annál szigorúbb intézkedéseket hozhassanak a településükön. Képviselőtársaimmal közösen, minden szempontot figyelembe véve és immár jogszerűen hoztuk meg azt a döntést, hogy az ünnepek idejére lezárjuk Bánkon a parkolókat és a tóparti sétányt, a strandot és víziszínpadot szombaton (április 11-én) ...

A Bánki-tó lezárásának igényével kapcsolatban

A tavasz, a szép és meleg idő – ahogyan „békeidőben” is – számos kirándulót csábít Bánkra, a Bánki-tóhoz. Bánk „tengerszeme”, a táj nyugalma, a víz közelsége ide vonzza azokat, akik a koronavírusjárvány okozta kényszerű bezártságból pár órára elmenekülnének, feltöltődést, a „szabadság” pillanatnyi érzését keresve. Tudjuk valamennyien – és fegyelmezetten be is tartjuk -, hogy a legjobb, ha mindenki igyekszik otthon maradni, és csak a ...
helykitolto kép

Változás a zöldhulladék-szállítás ütemezésében

A Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. továbbra is ellátja a jogszabályok által előírt hulladékgazdálkodási feladatait, azonban a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet bizonyos változtatásokat okoz a szolgáltatásban.

Kijárási korlátozás

Újabb kommunikációs áradat indult el a kormány mai intézkedése kapcsán, amely szerint korlátozzák az otthon elhagyását. Ha figyelmesen elolvassuk a rendelet szövegét, látható, hogy alapvetően nincs nagy különbség ahhoz képest, ahogyan eddig is igyekeztünk önszántunkból, felelősen viselkedni. Sőt, talán még a rendeletben meghatározottakhoz képest is szigorúbban alkalmaztuk az otthon maradás, társas érintkezés megváltozott szabályait. A munkába járás, az alapvető mindennapi szükségletek ...
helykitolto kép

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatója

Hogyan kerüljük el a fertőzést? Tájékoztató 12 pontba szedve.

Koronavírus - Polgármesteri felhívás (videó)

Polgármesteri felhívás a kornavírus járvánnyal kapcsolatban.

Vadászati jog bérleti díj kifizetések elhalasztása

A Lókosvölgye Földtulajdonosi Közösség 2O2O. március hónapra meghirdetett bérleti díj kifizetését a járványra való tekintettel elhalasztja.

Bánkon szerdától átmenetileg szünetel a gyermekorvosi rendelés

Figyelembe véve a járványügyi helyzetet, 2020.03.18-tól Bánkon átmenetileg szünetel a gyermekorvosi rendelés.

A Bánki Törpe Óvoda szünetel március 17-től

Bánk Község Önkormányzatának Polgármestere az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életénem megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (II.) szóló 45/2020. (III.14.) Korm.rendelet 2.§-ában kapott hatáskörében eljárva a Bánki Törpe Óvoda (2653 Bánk, Kis utca 1.) tekintetében 2020. március 17-től határozatlan időre rendkívüli szünetet ...
helykitolto kép

Kérdések és válaszok az új koronavírusról

A koronavírusok alapvetően állatok körében fordulnak elő, ugyanakkor egyes koronavírus törzsekről ismert, hogy képesek az emberben is fertőzést okozni. A koronavírusok mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek. Sokféle állatfaj lehet forrása az emberi megbetegedést okozó koronavírusoknak. A 2012-ben az Arab-félszigetről kiinduló, a közel-keleti légzőszervi szindróma járványát okozó koronavírus (MERS-CoV) elsődleges forrása a teve volt, míg a 2002-ben Kínából kiinduló, a súlyos ...

Hazaérkezőkkel kapcsolatos tájékoztatás

Az elmúlt időszakban az új koronavírus megbetegedésekre való tekintettel az Észak-Olaszországból hazaérkező tanulócsoportok, turisták, munkavállalók, valamint egyéni utazások esetében az alábbi megelőző intézkedések megtételét javasoljuk.

1

2

rendelési idő

H-P:
15:30-17:30

Szombat:
7:30-8:30

Vasárnap:
Zárva

elérhetőségek

Tel: 
+ 36 30 464 5021

E-mail:
emailcim@email.hu

A rendelő címe:
4080 Hajdúnánás Bocskai u. 36.
 

© Bánk Község Önkormányzata - 2020