blokk címe

blokk tartalma

Hirdetmények

Tájékoztatás szálláshely minősítéssel kapcsolatban szálláshely-szolgáltatók részére

Közzétéve: 2021-10-21

Az egyes kormányrendeleteknek a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú  módosításáról szóló 501/2021.(VIII.18.) Korm. rendelet 2021. szeptember 1-jei hatállyal  bevezette a szálláshely-minősítés intézményét. Az eddigi, csak a szállodákra és a panziókra  vonatkozó és önkéntes igénylésen alapuló védjegyrendszert kötelező érvényű, a kereskedelmi és a magánszálláshelyekre, egyéb szálláshelyekre egyaránt kiterjedő, országosan egységes  nemzeti szálláshely-minősítő rendszer váltja fel. Ennek keretében a Magyar Turisztikai  Minőségtanúsító Testület Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban:  szálláshely-minősítő szervezet) vizsgálja a szálláshelyek számára előírt minőségi  követelményeknek való megfelelést és ez alapján minőségi fokozatokba sorolja a  szálláshelyeket. 

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a  szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm.  rendelet 21/A. § (1) bekezdése szerint a 2021. december 31-én már nyilvántartásba vett  szálláshelyek esetén az első szálláshely-minősítést szálláshelytípusonként az alábbi  időpontig szükséges igényelni a szálláshely-minősítő szervezettől:  

 • szálloda szálláshelyek esetében 2021. december 31-ig, 
 • panzió szálláshelyek esetében 2021. december 31-ig, 
 • kemping szálláshelyek esetében 2022. június 30-ig, 
 • üdülőháztelep szálláshelyek esetében 2022. június 30-ig, 
 • közösségi szálláshelyek esetében 2022. június 30-ig, 
 • egyéb szálláshelyek esetében 2023. január 1-ig, 
 • magánszálláshelyek esetében 2023. január 1-ig. 

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet 21/A. § (2) bekezdése alapján, ha a szálláshely rendelkezik a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus  felületén közzétett típusú, érvényes tanúsító védjeggyel, az (1) bekezdésben meghatározott  időpontig köteles regisztrálni a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén, és az  érvényes minősítést igazolni a szálláshely-minősítő szervezet felé, aki ezt köteles elfogadni. 

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet 21/B. §-a  értelmében a szálláshely-minősítő szervezet a szálláshely-minősítési igények elbírálását 2022.  január 1. napján kezdi meg. 

A szálláshely-szolgáltató a szálláshely üzemeltetési tevékenység jegyzőnek történő bejelentését  megelőzően, valamint az első minősítést követően háromévente köteles a szálláshely-minősítő  szervezet vizsgálatát és értékelését kérni a szálláshelytípusra vonatkozó követelményekhez  igazodó minőségi fokozatba sorolás érdekében. 

A szálláshely-minősítési eljárás szabályai minőségi, műszaki és szolgáltatási  szempontrendszere a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén kerülnek  közzétételre, mely alapján a szálláshely-minősítő szervezet vizsgálja különösen a szálláshely  műszaki állapotát és felszereltségét, illetve a nyújtott szolgáltatások színvonalát.

2022. január 1-jét követően, új szálláshely bejelentés esetén az eddigi mellékletek mellett a  bejelentéshez csatolni kell a szálláshely-minősítő szervezet által kiadott minősítő  dokumentumot is.  

A jövőben szálláshely szolgáltatás olyan szálláshelyen folytatható, amely rendelkezik  szálláshelykezelő szoftverrel és megfelel a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus  felületén közzétett, az adott szálláshelytípusra vonatkozó követelményeknek. 

A szálláshely-minősítéssel kapcsolatban felmerült kérdésekkel a Magyar Turisztikai  Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft-hez fordulhatnak az alábbi elérhetőségeken: 

 • Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület 
 • 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 1. 
 • info{kukac}szallashelyminosites.hu 
 • Bővebb információ a https://szallashelyminosites.hu oldalon található. 

Felhívom a szálláshely-szolgáltatók figyelmét továbbá, hogy szálláshely-szolgáltatás jelenleg  is csak olyan szálláshelyen folytatható, mely rendelkezik szálláshelykezelő szoftverrel, és a  Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé történő regisztrációs és rendszeres  adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tett, melyet a jegyző évente ellenőriz. A Nemzeti  Turisztikai Adatszolgáltató Központba nem regisztrált szálláshelyek üzemeltetését a jegyző – pénzbírság kiszabása mellett - azonnali hatállyal megtilthatja.  

Bánk, 2021. október 20. 
dr. Molnár-Fábián Ágnes 

jegyző

További hirdetmények

Tájékoztató az Ukrajnából Magyarországra érkező magánszemélyek idegenforgalmi adó alóli mentesüléséről

Azon magánszemélyek, akik 2022. február 24-én vagy azt követően érkeztek Magyarországra Ukrajnából, s ott az érkezést megelőzően jogszerűen tartózkodtak, nem alanyai az idegenforgalmi adónak, más szóval a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) idegenforgalmi adóra vonatkozó rendelkezéseinek a személyi hatálya nem terjed ki rájuk.

Bánki Törpe Óvoda - óvodai beiratkozás a 2022/2023-as nevelési évre

Értesítjük a kedves Szülőket, hogy az óvodakötelessé váló gyermekek beíratásának időpontja a Bánki Törpe Óvodába 2022. április 25 – 29 között lesz.

Felhívás bölcsődei ellátás iránti igény benyújtására

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 34.§ a) pontja alapján a szülő vagy más törvényes képviselő április 15-éig jelezheti a települési önkormányzat felé a bölcsődei ellátás biztosítása iránti igényét.
helykitolto kép

Kincskereső élménytábor 8-12 éves gyerekek számára Bánkon!

Bánk és környéke számos kincset rejteget a közelmúltból, és a távoli múltból. A táborban ezekből szeretnénk ízelítőt adni neked: bekukucskálhatsz egy régen élt család otthonába, megismerheted hogyan éltek 100-150 éve a gyerekek, megmutatjuk a környék történelmének titkait, mesés világát.
helykitolto kép

2022. február 26. 00:00-tól tűzgyújtási tilalom Nógrád megyében

2022. február 26. 00:00-tól tűzgyújtási tilalom van érvényben Nógrád megyében, amely azt jelenti, hogy TILOS tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is, valamint tilos a parlag és gazégetés is.
helykitolto kép

DTkH szelektív hulladékgyűjtési tájékoztató

Mi kerülhet a csomagolási hulladékgyűjtő edényzetbe, átlátszó zsákba?
Társaságunk a csomagolási hulladékot bármilyen átlátszó zsákból és szabványos szelektív hulladékgyűjtő edényből is elszállítja.
A csomagolási hulladékgyűjtő edény, kereskedelmi forgalomban beszerezhető sárga vagy kék színű szabvány gyűjtőedény.
helykitolto kép

SMS-ben is lehet csekket kérni a gépjárműadó befizetéséhez február 15-től

A gépjárműadót a 410-es adónemkódra többféleképpen is be lehet fizetni, például postai csekken vagy átutalással a 10032000-01079160 számlaszámra (NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számla).
Ha valaki természetes személyként csekken szeretne fizetni, 2022. február 15-től SMS-ben is kérhet csekket a 06/30 344-4304-es telefonszámon.

Pályázati hirdetmény Borsosberényi Közös Önkormányzati Hivatal - jegyző munkakör betöltésére

A Borsosberényi Közös Önkormányzati Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Borsosberényi Közös Önkormányzati Hivatal jegyző munkakör betöltésére.
helykitolto kép

E-bejelentő szolgáltatás

Az e-bejelentő olyan új, innovatív és díjtalan állami szolgáltatás, amelynek révén mind az állampolgárok, mind a szolgáltatók jelentős adminisztratív tehertől mentesülnek.
Az egységes online felületen keresztül, egyszerűen és kényelmesen (akár otthonról) elérhető ügyintézési lehetőség igénybevételével időt és pénzt takarítanak meg.

Helyi iparűzési adó változások 2022-ben

Tájékoztatás a helyi iparűzési adót érintő 2022. január 1. napjától hatályos változásokról
helykitolto kép

2022. évi hulladékszállítási rend

A DTkH nonprofit kft. kommunális, házhoz menő csomagolási (szelektív) és zöldhulladék 2022. évi szállítási rendje Bánkon.
helykitolto kép

Összefoglaló Bánk településrendezési eszközeinek módosításáról

Rendezés alá vont területek:
Benczúr Miklós utca és a Patkó utca környezetében a Bánk 954-966, 974-993, 995-1011 helyrajzi számú ingatlanok.

Pályázat pénztáros, munkaügyi és egyéb ügyintéző munkakör betöltésére

A Borsosberényi Közös Önkormányzati Hivatal pályázatot hirdet Borsosberényi Közös Önkormányzati Hivatal Bánki Kirendeltsége pénztáros, munkaügyi és egyéb ügyintéző munkakör betöltésére. 
helykitolto kép

Automata meteorológiai állomás Bánkon

Dorogi László, a bánki közösség tagja – régi gyermekkori álmát megvalósítva – beüzemelt egy kis automata meteorológiai állomást Bánkon, a Rózsafa utcában. Ennek segítségével mindig friss információkat kaphatunk az aktuális bánki időjárásról.

A Bánki Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatást tart

Időpont: 2021. december 7. (kedd) 18.00 óra
Helyszín: Önkormányzati Hivatal rendezvényterme (2653 Bánk, Hősök tere 11.)

Bánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete közmeghallgatást tart

Időpont: 2021. december 7. (kedd) 17.00 óra
Helyszín: Önkormányzati Hivatal rendezvényterme (2653 Bánk, Hősök tere 11.)
helykitolto kép

Egyéni gazdaságok összeírása

2021. november 15. – december 15.
A gazdáknak a növénytermesztésről, az állattenyésztésről, a mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerőről, illetve a beruházásokkal és a termeléssel összefüggő ráfordításokkal kapcsolatban kell adatokat szolgáltatniuk.

Tájékoztatás a vendéglátó üzletek NTAK regisztrációjáról

A 2021. augusztus 19. napján hatályba lépett vonatkozó jogszabály értelmében minden hazai vendéglátó üzlet üzemeltető köteles a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (a továbbiakban: NTAK) üzemeltetője által e célra működtetett elektronikus felületen a regisztrációt elvégezni, az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletek pedig kötelesek ott - a vendéglátó szoftver alkalmazásával - napi szinten adatot szolgáltatni.
helykitolto kép

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása.

Településkép védelméről szóló rendelet-tervezet véleményezése

Tájékoztatjuk Önöket a településkép védelméről szóló 14/2017. (XII.26.) önkormányzati rendelet módosítása véleményezési dokumentációjának (tervezet) közzétételéről.

1

2 3 4

© Bánk Község Önkormányzata - 2022